Nyhet

Antropologidagen 17 februari 2024

Nyfikna besökare möter en robotfågel, visad av Signe Askersjö

Den första europeiska Antropologidagen den 17 februari blev en succé på Arbetets museum. En strid ström av besökare träffade antropologer, klappade robotdjur och diskuterade möjligheter och utmaningar med ny digital teknologi.


Efter många veckors planering var det dags för öppet hus på utställningen Digitopia för att fira Antropologidagen. Delar av SANTs styrelse var på plats i Norrköping – Signe Askersjö och Anna Bohlin från Göteborgs universitet, och Johanna Dahlin från Linköpings universitet – samt våra tre huvudgäster, forskarna Josepha Wessels (Malmö universitet), Emma Dahlin (Stockholms universitet) och Maria Arnelid (Linköpings universitet). Med sig hade de även tre robotdjur som används framför allt inom äldreomsorgen, som var tänkta att locka till samtal med besökarna.


Mårten Mellberg, programansvarig vid Arbetes Museum, hade sett till att vi fick ett fint upplyst område mitt i Digitopia-utställningen där vi satte upp våra SANT-skyltar och affischer. Josepha arrangerade ett hörn med VR-glasögon och en snurrstol. Vi ställde fram robotdjuren, och turades om att stå i foajén strax utanför med den lilla robotfågeln som ett sätt att väcka intresse och locka besökare.



Ganska direkt blev det uppenbart att det inte skulle bli någon brist på besökare eller intresse. Det var i stort sett kö till VR-stolen under hela vårt öppet hus, och klungor av nyfikna barn, men även många äldre, trängdes runt robotdjuren.

Einar Garrido Granhagen, tre år, hade svårt att slita sig från robotfågeln. Farmor tittade på.

Många ställde frågor kring antropologi, och Emma och Maria berättade hur de som antropologer kan bidra till kunskapen kring AI-teknologi. Ett enkelt exempel som visar varför det är viktigt att fundera kring mänskliga aspekter av teknologi är det faktum att robotkatten, till exempel, bara kan förstå engelska.

– Forskning visar att människor ofta måste anpassa sitt beteende för att det ska bli begripligt för roboten – att tala högt och tydligt, använda vissa kommandon, eller som här, prata engelska, berättade Maria. Detta visar hur mycket arbete som behövs för att tekniken verkligen ska vara användbar för de grupper den är tänkt för.

Emma Dahlin berättade om sin forskning om användning av AI inom medicin och sjukvård.

Emma Dahlin berättar om sin forskning om användning av AI inom medicin och sjukvård.

VR-glasögonen lockade besökare i alla åldrar.

Teknikens möjligheter för att kommunicera antropologi blev särskilt tydliga vid ett tillfälle, när det visade sig att en familj som ville pröva VR-glasögonen var från Syrien. Filmen som Josepha visade, en 360-video om hur hon deltar i ett traditionellt brödbak utomhus med en grupp syriska flyktingar i Turkiet, väckte starka minnen och igenkänning hos familjen. Josepha, som pratade med familjen en lång stund, berättade att hon ofta möter starka positiva reaktioner när hon visar filmen, just eftersom den är ett exempel på så kallad "immersive technology" där betraktaren nästan upplever sig vara på plats.


När vi sammanfattade dagen var vi alla glatt överraskade av det stora intresset som fanns bland besökarna, kanske mest för robotdjuren, men också för antropologi. Till nästa Antropologidag kommer vi definitivt att ha ett liknande upplägg, med lämpliga "konversationsstartare", och även trycka upp en till roll-up-skylt, som förklarar lite mer grundläggande vad antropologi är.