Nyhet

Nystart för Antroperspektiv

Haris Agic och Katarina Graffman

Vi välkomnar våra nya redaktörer till SANTs webbtidning Antroperspektiv, Katarina Graffman och Haris Agic!

Antroperspektiv startades 2016 med syftet att kommunicera antropologi till en bredare allmänhet. Det som tidigare var en blogg blir nu en webbtidning, och de nya redaktörerna, Katarina Graffman och Haris Agic, hoppas att Antroperspektiv ska bli en ännu mer aktiv plats där antropologer i Sverige möter, inspirerar och berör hela Sverige. Ambitionen, åtminstone till att börja med, är att publicera minst en spännande, intressant och/eller kanske lite provocerande artikel i månaden. Webbtidningsformatet öppnar upp nya möjligheter att skapa relevanta tematiska områden såväl som en bred palett av publikationsformat som nyhet, notis, debatt, essä och liknande.

– Men till syvende och sist, hur mycket och i vilken riktning Antroperspektiv kan komma att växa avgörs av det samlade antropologiska engagemanget i Sverige, säger Haris. Vi hoppas därför att alla som går och bär på antropologiska insikter och idéer ska ta tillfället i akt och skicka in dem som texter.

Katarina Graffman och Haris Agic har båda gedigen erfarenhet av att kommunicera antropologiska perspektiv till en bred publik via scen, TV, radio, poddar, bloggar, sociala medier och andra digitala plattformar såväl som genom etablerad dagspress och även mer nischade magasin. De ser den populärvetenskapliga texten som ett mycket viktigt sätt för de antropologiska perspektiven att på allvar ta plats i det offentliga samtalet. 

Under de år som Antroperspektiv har funnits har det vuxit fram ett arkiv av intressanta och tänkvärda texter av och för antropologer med koppling till Sverige. Nu när Antroperspektiv vidgar sin horisont och söker nå en bredare publik kan det vara särskilt passande att nystarta med denna rykande färska text från Ulf Hannerz, som frågar sig, apropå att Tranemo anställde en kommunpoet: när kommer kommunantropologerna? Lär mer här!